ALTERNATIVNA IMENA
/ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA
/SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)
ni omejen oz. določen (JECFA, 1973)
ni omejen oz. določen (SCF, 1982)
ni omejen oz. določen (EFSA, 2017)
OPIS ADITIVA
Lecitin pridobivajo v glavnem iz sojinih zrn, jajčnega rumenjaka, mleka, morskih virov, oljne ogrščice, bombaža in sončnice. Je odličen emulgator in stabilizator v mešanicah voda-olje/maščoba. Prodaja se ga tudi kot prehransko dopolnilo oz. v medicinske namene.
Kot emulgator se lecitin uporablja v mnogih izdelkih - sladkarijah (čokoladah, piškotih, sladoledih, žvečilnih gumijih, namazih, kosmičih), pri peki raznih izdelkov, v kruhu in pecivu, testeninah, margarini, majonezah, itd. Lahko predstavlja tveganje za zdravje, saj je že več kot 90% soje na svetu gensko spremenjene. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave. Sončnični lecitin, ki je pridobljen iz sončničnih semen ne predstavlja tveganja za zdravje.