E296 - jabolčna kislinaMalic acid ALTERNATIVNA IMENA
/ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA
/SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)
ni omejen oz. določen (JECFA, 1969)
ni omejen oz. določen (JECFA, 1999)
ni omejen oz. določen (JECFA, 2018)
OPIS ADITIVA
Jabolčna kislina je naravna kislina in je prisotna v večini sadja in zelenjave. Za komercialno uporabo jo pridobivajo s kemično sintezo. Je del presnovne poti vsake žive celice. K izdelkom se dodaja zaradi uravnavanja kislosti ter stabiliziranja barve v jabolčnih in grozdnih sokovih.
Ni znanih stranskih učinkov. V visokih koncentracijah bi se je naj izogibali pri hrani za dojenčke in majhne otroke, saj njihov metabolizem še ni dovolj razvit, da bi lahko brez težav prebavil večje količine kislin.
Uporablja se v najrazličnejših živilih, želejih, marmeladah, zamrznjeni zelenjavi, itd.