E270 - mlečna kislinaLactic acid ALTERNATIVNA IMENA
laktozaALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA
/SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)
ni omejen oz. določen (JECFA, 1973)
ni omejen oz. določen (JECFA, 2001)
OPIS ADITIVA
Mlečna kislina je naravna kislina, ki je prisotna v večini sadežev. Nastaja pri bakterijski fermentaciji, prisotna je v vseh fermentiranih izdelkih. Uporablja se kot konzervans, ki izdelke varuje pred bakterijami in glivami.
Uporablja se v različnih produktih, od kumaric, fižola, otroške hrane pa tudi v gaziranih pijačah, sladkarijah, margarinah. Najdemo jo tudi v pivu, kruhu, siru, hrenu, smetani, paradižniku, itd.
Je nenevaren dodatek, naravno je prisoten v telesnih celicah. Previdnost je potrebna edino pri manjših otrocih in dojenčkih, pri katerih lahko povzroči prebavne motnje ter pri ljudeh, ki so občutljivi na kis. Sprejemljiv dnevni vnos (ADI) ni določen.